Bolest koju ima 1 od 9 žena sadrži NIZ ČUDNIH SIMPTOMA, a mnogi ne sumnjaju na to stanje: Za oboljele NIKO NEMA RAZUMEVANJA, a mnogo ih je velike tegobe
Na licu oboljele od endometrioze se vrlo često ne vidi da je oboljela, a čak ni ne nalazi krvne slike ili ultra zvuka to ne potvrđuju. Tako prođe i nekoliko decenija traganja za dijagnozom, dok se žena u međuvremenu suočava s nerazumijevanjem društva, obitelji, poslodavca što vrlo često dovodi i do depresije jer simptomi endometrioze mogu da budu razarajući i da se odražavaju na sve aspekte života oboljelih.

-Najčešći simptom endometrioze je razarajući bol koji može da bude konstantan, ali se često pojačava u periodu pred menstruaciju ili u trenutku ovulacije. Dijagnostika je otežana zato što simptomi variraju od oboljelih do oboljelih i liječnicima je teško da na temelju problema koje svaka žena različito opisuje steknu sliku koja je uzrok tih problema pogotovo ako ih laboratorij ne potvrdi, objasnila nam je Jelena Pack, diplomirana naturopata i predsjednica žena Udruženja Žuto UŽE.

Zvanično 1 od 9 žena boluje od endometrioze, neopravdano zanemarene bolesti, o kojoj se tek u posljednjih nekoliko godina rade naučna istraživanja, i to uglavnom od kada su se neke slavne ličnosti iz filma i politike, suočile sa ovim problemom i počele da pišu i pričaju na tu temu. Delimično je to tako zato što su uz ovaj problem povezani i teme kao što je neplodnost, gdje 50% oboljelih nikada ne ostvari trudnoću i žene skrhane fizičkim i emocionalnim bolom, nemaju snage da govore na tu temu.

– Ono što je sve iznenadilo naslo je da Udruženje Žuto UŽE www.zutouze.com koje je osnovano 2018. godine za oboljele od endometrioze za 6 godina broji 27. 000 žena. Tu se nalaze i žene koje imaju simptome, a nemaju još uvijek postavljanu dijagnozu, ali pronalaze podršku i utehu među svojim saborkinjama.
Drugi simptomi bolesti
Ostali simptomi ove bolesti mogu uključivati ​​bol u donjem djelu leđa, bol prilikom seksulanog odnosa, bol prilikom mokrenja, bol prilikom ispuštanja stolice, nadutost stomaka, grčevi u stomaku, probadajući bol u jajniku, mučninu, vrtoglavicu, glavobolju, depresiju itd.
To sve ukazuje na činjenicu da je endometrioza jedno sistemsko oboljenje, koje pogađa ceo sistem, utiče na imunološki sistem i pogoršava se pred menstruaciju.

– Zvanično se još uvek ne zna odakle dolazi endometrioza, teorije kao što je retrogradna mestruacija, nasledno i slično se uvek potvrđuju kao netačne i još uvek nemamo odgovor kako nastaje. Ono što znamo jeste da je to hronična bolest, koja u biti ima jedan jak upalni proces i dovodi do jednog hormonskog disbalansa. Najčešće se iz tog razloga pokazuje kao cista (endometrioma) na jajniku, gustog, toksičnog sadržaja sa simpatičnim nazivom “čokoladna cista” i zato je neopravdano dodeljena specijalizaciji ginekologije iako je potvrđeno da može da se nađe bilo gde u telu, pa čak i na mozgu i na oku obolele.

Kada imamo slučaj da je van ginekološkog domena, nemamo specijaliste koji bi je prepoznali na drugim organima i samim tim tretirali. Zbog nedostatka svih ovih informacija, nemamo ni mogućnost da je saniramo, odstranimo, pa se terapija ogleda samo u ginekološkim operacijama ili u hormonskoj terapiji. Vrlo retko ta dva tretmana dovode do rešenja problema, i ubrzo nakon operacija ili po prestanku uzimanja hormonske terapije, ukoliko žena želi da ostvari trudnoću, se simptomi na brutalan način vraćaju, ciste ponovo rastu i agonija za obolele se nastavlja, istakla je Jelena.

Ona je je objasnila da se trudnoća preproučuje kao način da se zaustavi razvoj endometrioze i ako bi žena uspela da ostvari trudnoću imala bi nekih godinu dana mira što se tiče simptoma ali vrlo često se nakon toga simptomi vraćaju.

– Ono što sam zaključila (vodim stalne statistike) jeste da se simptomi endometiroze pogoršavaju kako se žena približava 40. godini života. Takođe ulaskom u menopauzu, koja takođe nastupa ranije zbog smanjene ovarijalne fukcije jajnika koji su opterećeni cistama, nema stvaranja nove endometrioze, ali zaostali ožiljci nastali ranije mogu jednako da nastave da prave probleme i bolove.

U Udruženju se često suočavamo sa, kako ih često zovu, izuzecima i ispostavlja se da nisu tako retke uopšte, pa tako imamo obolele koje su zbog endometrioze ostale bez bubrega ili imaju ponavljajuće prolapse plućnog krila
Endometrioza na drugim organima
Da je ova bolest nemilosrdna, govori pimer Milice Krstić iz Udruženja, koji je veoma tužan.

– Zbog endometrioze je odstranjen jedan bubreg da bi se par godina kasnije endometrioza pojavila na uretri i pretila da ugrozi drugi bubreg. Udruženje je sakupilo sredstva i organizovalo uspostavljanje kontakta sa stručnjakom za endoemtriozu u inostranstvu kako bi Milica moga da se operiše. Ona se trentuno oporavlja od te operacije. Nažalost u takvim slucajevima gde endometrioza izlazi iz domena ginekologije, nemamo stručnjake koji u našoj zemlj mogu da operišu ovaj problem, tako da je odlazak u inostranstvo bio neophodan. Milica zbog bolova nije mogla da radi, da hoda i to stanje je uticalo na njen društveni život, zaključila je Jelena.

Ona je podijelila sam nama i slučaj Marije Tomašević, gdje zbog endometrioze ima iza sebe 10 vantelesnih oplodnja, koje nisu urodile plodom, pritom su emocionalno iscrpljujuće.

– Nakon pokušaja da se prirodno ostvari trudnoća, krenulo se sa VTO koje su bile neuspješne u početku zato što plod nije mogao da se implementira, a zatim što više nije bilo dobrih odvojenih jajnih ćelija neophodnih za proces. U međuvremenu između tih pokušaja njena endometrioza se pogoršala i nastupale su dodatne operacije endometrioze. Sve je to dovelo do ranijeg ulaska u menopauzu i Marija je morala prihvatiti činjenicu da se nikada neće ostvariti u ulozi majke.
Žene za koje nitko nema razumijevanja
Samim tim što žene nemaju dijagnozu, ne nailaze na razumijevanje okoline, govori im se da umišljaju probleme što ih dovodi u tešku situaciju gdje im partneri ne vjeruju, što poslije dovodi do loših međuljudskih odnosa, također i na poslu zbog čestih odsustva dobivaju otkaze, a često im se dodeljuju i pogrešne dijagnoze i pogrešne terapije, koje su antidepresivi.

– Udruženje Žuto UŽE se zalaže za to da dijagnostika u Srbiji bude bolja, kako bi žena ranije dobila dijagnozu (u proseku se čeka 10 godina na dijagnozu endometrioze), također se zalažemo za to da žene mogu dobiti slobodan dan kada su u najtežim simptomima endometrioze , najčešće je to prije same menstruacije ili prvog dana menstruacije, kad mnoge žene zbog probadajućih bolova nisu radno sposobne.

Organizirali smo dvije velike konferencije liječnika iz različitih oblasti kako bi razvijali svest o stanju kakva je endometrioza. Osim žena koje su oboljele, savjetujemo i partnere kojima je često potrebno objašnjenje s kakvim se problemima suočava supruga, majka, ćerka. Redovno organiziramo prednjačenja domaćih i stranih stručnjaka na ovu temu, istakla je Jelena.

Kao naturopatkinja, koja se također suočavala s najtežim simotomima endometrioze, Jelena radi sa ženama i pomaže im da poprave svoje simptome endometrioze, olakšaju sebi ulazak u menopauzu i pobjede simptome menopauze.

Objašnjavajte im kako kontrolirati prateće simptome inzulinske rezistencije, poblema štitne žlijezde, simptome policističnih jajnika i ostalih tako što promjenom stila života, učenjem nekih zdravih navika u ishrani, vježbama istezanja i opuštanja priraslica koje prate endometriozu i uporabom dodatnih suplementacija mogu značajno popraviti svoje stanje i pobjede svoje simptome na prirodan način.

– Taj proces zahteva jedan disciplinovan život, ali pre svega ogromnu ljubav prema sebi kako bi žena stavila svoje potrebe u prvi plan, ispred potreba svojih najbližih, što je kod nas kulturološki problem i zahteva rad na samom sebi, istakla je ona za Žena.rs .

 

Advertisement